Niets is zo vervelend als een storing in de elektrische installatie. Zit je net een voetbalwedstrijd te kijken of midden in een computerspel, valt de stroom uit! Wifi weg, beeld weg. En nu…

Een stroomstoring kan veel verschillende oorzaken hebben. De oorzaak kan buitenshuis liggen of in de eigen elektrische installatie. Om dit te kunnen bepalen is het het belangrijk om de volgende stappen door te lopen:

  • Is overal in huis de stroom eraf? Controleer dit door op verschillende plaatsen de lamp aan te doen (keuken, overloop, schuur) en probeer bijvoorbeeld de wasmachine aan te doen. Doet niets het? Dan even in de buurt vragen of ze daar nog stroom hebben. Het kan zijn dat de buren nog wel stroom hebben, maar de buren daarvan weer niet.
  • Is er een gedeelte van het huis zonder stroom? Kijk dan in de meterkast.

Oorzaak stroomstoring in huis

In de meterkast zit een zogenaamde groepenkast. Dit is de plek waar de binnenkomende stroomkabel wordt verdeeld over de verschillende eindgroepen. In oude installaties zit vaak nog een stoppenkast. Hier zitten zekeringen in of zekeringautomaten. Meestal gecombineerd met een aardlekschakelaar(s). controleer of de zekering niet is doorgebrand of dat de aardlekschakelaar is uitgeschakeld. Vervang de defecte zekeringpatroon door een van dezelfde waarde (meestal 16A). In modernere installaties zitten installatieautomaten gecombineerd met aardlekschakelaars en of aardlekautomaten (alamat). Hierbij is makkelijker te zien of een groep of aardlekschakelaar is uitgeschakeld. Schakel de betreffende groep(en) weer in.

Gaat de zekering / automaat/ aardlekschakelaar er direct weer uit? verwijder bij de betreffende groep alle aangesloten apparaten uit het stopcontact. Probeer opnieuw de groep in te schakelen of zekering te vervangen. Is het probleem opgelost? Dan was waarschijnlijk een van de aangesloten apparaten de oorzaak.

Zijn alle automaten ingeschakeld en/of defecte zekeringen vervangen, maar er is nog steeds geen stroom? Dan is mogelijk de hoofdzekering van de woning defect.

Komt u er niet uit? Of vertrouwd u het niet helemaal? Neem dan contact op via 06-39300450