Waarvoor dient de aardlekschakelaar?

Een aardlekschakelaar is een heel belangrijk onderdeel van de elektrische installatie. Het biedt namelijk bescherming tegen elektrocutie! Het detecteert namelijk de verschilspanning in dat deel van de installatie dat het beveiligd. Verschilspanning treed op als er spanning wegvloeit naar vreemde geleidende delen (zoals een metalen gestel, de aarding of het menselijk lichaam!) Wanneer dit verschil wordt opgemerkt, schakelt de aardlekschakelaar direct uit. Hierdoor wordt voorkomen dat het gestel of belangrijker nog het menselijk lichaam onder spanning blijft staan met alle gevolgen van dien.

Vaak zit er in een installatie een of meerdere aardlekschakelaars, maar er worden ook aardlekautomaten toegepast. Dit zijn installatieautomaten met aardlekfunctionaliteit in een toestel. Voordeel van deze aardlekautomaten is dat niet gelijk een aantal groepen tegelijk uit gaan bij een storing. Per stuk zijn ze wel iets duurder, waardoor de keuze vaak economisch is. De waarde van de aardlekschakelaar verschilt per installatie, maar is over het algemeen 30mA voor een woonhuis. Oudere installaties hebben soms nog een 0,5A aardlekschakelaar voor de groepen met bijvoorbeeld een wasmachine.

Installatieautomaat (Bron: Eaton)
Aardlekschakelaar (Bron: Eaton)
Aardlekautomaat (bron: Eaton)

Op het moment dat een aardlekschakelaar ’tript’, komt dat vaak doordat ergens een contact naar aarde is gemaakt. Vaak is dit naar aanleiding van graafwerk, maar ook een kabel in de knel of iets dergelijks komt regelmatig voor. Of ergens is een schroef in de muur door een elektrabuis gedraaid die daar contact maakt tussen de geleiders. Vaak is de aardlekschakelaar niet meer in te schakelen totdat de oorzaak van het probleem is weggenomen.

Aardlekschakelaar schakelt onregelmatig uit

Nu komt het tegenwoordig ook voor dat de aardlekschakelaar onregelmatig ’tript’. Dan gaat de aardlekschakelaar te pas en te onpas uit. De oorzaken hiervan kunnen enorm verschillen. Netvervuiling of elektronische apparatuur kan zeker een rol spelen. Er is dan geen aardlek naar aarde, maar “lek” in een andere frequentie, die niet wordt opgemerkt door de aardlekschakelaar.

Heeft u een probleem met uw aardlekschakelaar en komt u er zelf niet uit?
Neem voor vrijblijvend advies contact op. Dit kan door middel van het contactformulier of telefonisch via 06-39300450

Testen van de aardlekschakelaar!

Bijna iedereen heeft wel eens gehoord dat het belangrijk is om de aardlekschakelaar regelmatig te testen. Ik wil dat hier graag nog eens benadrukken, want in de praktijk gebeurt dit bijna nooit. Als gevolg van de opbouw van de aardlekschakelaar kan het mechaniek door lange inactiviteit blijven hangen, waardoor de stroom NIET uitgeschakeld wordt. Als er op zo’n moment een persoon aan de stroom hangt, dan zijn de gevolgen niet te overzien. Dus regelmatig testen!